Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Συμβουλές  »  Αιματολογικός έλεγχος

Αιματολογικός έλεγχος

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Συμβουλές       
Αιματολογικός έλεγχος

Ο γιατρός και οι εξετάσεις είναι συνήθως συνδεδεμένες στο μυαλό των ανθρώπων με κάτι δυσάρεστο. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός στόχος ενός αιματολογικού ελέγχου ή μίας ιατρικής εξέτασης.

Ενώ όλοι θέλουμε να είμαστε

υγιείς και να έχουμε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, παρατηρούμε συχνά ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τις ιατρικές επισκέψεις και τις αιματολογικές εξετάσεις, γιατί φοβούνται ότι θα ακολουθήσει η δυσάρεστη διάγνωση κάποιου νοσήματος.

Ο πραγματικός σκοπός των προληπτικών εξετάσεων είναι να μας βοηθήσουν να προλάβουμε κάτι τέτοιο και να μας δώσουν στοιχεία ώστε να βελτιώσουμε την υγεία μας. Τότε μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη.

Η πλειοψηφία όμως των προληπτικών ελέγχων (τσεκ-απ) έχουν διαγνωστικό προσανατολισμό, προσπαθούν δηλαδή να εντοπίσουν κάποια νόσο ή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήταν εφικτό κάτι άλλο. Οι εξελίξεις όμως στον χώρο των αιματολογικών εξετάσεων, αλλά και της αξιολόγησής τους μας επιτρέπουν σήμερα να συλλέξουμε εκείνα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε την εξέλιξη κάποιας νόσου και να βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλάζοντας τον προσανατολισμό της ιατρικής.


 

Μπορούμε να είμαστε πιο Υγιείς;

Αυτό που επιθυμεί ο καθένας από εμάς είναι να είναι περισσότερο υγιής. Δεν επιθυμούμε να είμαστε λιγότερο άρρωστοι! Μπορεί να φτάσουμε κάποια στιγμή να συμβιβαστούμε με κάτι τέτοιο, δεν είναι όμως αυτός ο πραγματικός μας στόχος σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας του σώματός μας.

Στα πλαίσια της βελτίωσης της υγείας μας, το τσεκ-απ που διενεργείται στο ιατρείο μας, εξετάζει επιπλέον παραμέτρους, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν στο χτίσιμο της υγείας και στην απομάκρυνση της πιθανότητας νόσου.

Στόχος του συγκεκριμένου τσεκ-απ δεν είναι απλά να εντοπίσει κάποια νόσο.

Όταν συμβαίνει αυτό είναι πλέον πολύ αργά, το άτομο χαρακτηρίζεται ως ασθενής και ακολουθεί μία σειρά θεραπευτικών παρεμβάσεων για την κάλυψη των συμπτωμάτων, χωρίς να υπάρχει πια ελπίδα αιτιολογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η ίδια η διαδικασία από μόνη της προξενεί έντονο στρες στους ενδιαφερομένους και πολλές φορές μπορεί να αποβεί αιτία επιδείνωσης της υγείας τους.

Μία νόσος υποβόσκει για πολλά χρόνια ή για δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Πηγή