Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Αιτίες, συμπτώματα, και θεραπεία του διαβήτη

Αιτίες, συμπτώματα, και θεραπεία του διαβήτη

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Αιτίες, συμπτώματα, και θεραπεία του διαβήτη

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς 1 εκατομμύριο Έλληνες έχουν πρόβλημα με τον διαβήτη . Είναι μία τόσο κοινή ασθένεια αυτή την στιγμή, που χαρακτηρίζεται ως πολιτισμική ασθένεια. Αυτό που είναι και χειρότερο είναι ότι όλο και πιο συχνά παρουσιάζεται και σε παιδιά.

Ο διαβήτης είναι αρρώστια που οφείλεται στο ότι το πάγκρεας είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν αρκεί και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Χωρίς την επίδραση της ινσουλίνης, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος .Είναι δύσκολο να βρεθεί η πραγματική αιτία της αρρώστιας αυτής. .Από ότι φαίνεται μεγάλη επιρροή έχουν οι γενετικές επιρροές, όπως και οι περιβαλλοντολογικές . Βλέποντας ότι είναι ιδιαίτερα σε ανεπτυγμένες πολιτισμικά χώρες επιβεβαιώνουν τον ρόλο επιρροής του τρόπου ζωής και διατροφής. Η παχυσαρκία, διατροφή σε υψηλό ποσοστό λιπών και γλυκαντικών, μικρή φυσική δραστηριότητα, είναι οι κυριότεροι μηχανισμοί που μας οδηγούν στον διαβήτη τύπου 2, δηλαδή η πιο δημοφιλή μορφή της. Διαφορετικά είναι με τον διαβήτη τύπου 1, όπου αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι τόσο κοινά, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα μπερδέψεις με άλλη ασθένεια, μπορούν όμως κατά το ξεκίνημά τους να μην προσεχθούν. Κυρίως είναι αυτά η κούραση, η υπνηλία,. αδυνάτισμα, συχνουρία, αύξηση της όρεξης, επιρρέπεια σε ιώσεις. Αν και κάθε από αυτά τα συμπτώματα αν εμφανιστούν από μόνα τους μπορεί να μην είναι και τίποτα σοβαρό, όταν όμως παρουσιάζονται συγχρόνως είναι τόσο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τους δώσουμε την ανάλογη προσοχή.

Η θεραπεία του διαβήτη εξαρτιέται από τον τύπο και το επίπεδο ανάπτυξης του. Στον τύπο 1 απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης, στον τύπο 2 κυρίως χρειάζονται προφυλακτικά μέτρα - υγιεινής διατροφή, άσκηση, και αδυνάτισμα είναι τα βασικά. Στις πιο βαριές περιπτώσεις χρειάζεται να δοθούν και φάρμακα.