Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Συμβουλές  »  Αλωπεκία πώς να την θεραπεύσουμε

Αλωπεκία πώς να την θεραπεύσουμε

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Συμβουλές       
Αλωπεκία πώς να την θεραπεύσουμε

Πυκνά και δυνατά μαλλιά είναι σύμβολο της μυθολογίας, αρκεί να θυμηθούμε τον Σαμψών ή τον Ηρακλή. Στην πραγματικότητα όμως σε κάθε τρίτο άνδρα μεταξύ τα 25 με 45 χρόνων ζωής εμφανίζεται η διαδικασία της αλωπεκίασης.

 Ο λόγος που πέφτουν τα μαλλιά μπορεί να είναι ορμονικές διαταραχές, φάρμακα ( π.χ. αντικαταθλιπτικά ), άγχος ή κακιά διατροφή. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και η γενετική επιρροή. Η πιο γνωστή είναι η Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία που ακουμπά το 60% των ανδρών μετά τα 50. Η διυδροτεστοστερόνη είναι ορμόνη που προξενεί στα ανδρικά μαλλιά την παραγωγή ευαίσθητων τριχών και όχι δυνατές μακριές τρίχες για δυνατά μαλλιά. Κανονικά στους άνδρες καθημερινά πέφτουν 100 τρίχες περίπου. Σε αυτούς που η ορμόνη DHT είναι αυξημένη σε ποσότητα, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, απλά τα μαλλιά δεν ανανεώνονται και δεν αναπλάσσονται.

Τα γονίδια της κληρονομικής αλωπεκίασης περισσότερο προέρχονται από τον πατέρα. Στα πρώτα σημεία που αρχίζει να φαίνεται στο κεφάλι είναι στην περιοχή του μετώπου, ή στην κορυφή του κεφαλιού, στην σοβαρή μορφή της αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα μεταξύ των 16 - 18 χρονών. Οι ανδρικές ορμόνες είναι επίσης υπεύθυνες για μια ουσία που μοιάζει με κερί και που εμφανίζεται στα μαλλιά σαν λιπώδης πιτυρίδα και επηρεάζει κατά πολύ στο πέσιμο των μαλλιών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών ζύμης χρησιμοποιώντας θεραπευτικά σαμπουάν που περιέχουν θειικό άλας, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρο.

Εκτός από τις ορμόνες και την κληρονομική γονιμότητα επίσης σημαντικός είναι και ο τρόπος ζωής. Η ελλιπής διατροφή επίσης επηρεάζει σημαντικά την πτώση των μαλλιὠν. Γι αυτό και στην διατροφή μας θα πρέπει να προσθέσουμε το σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, C, B, F, που άρα αυτό σημαίνει θαλασσινά ψάρια, γαλακτοκομικά, μούσλι, φασόλια, λαχανικά. Αυτού του τύπου η τριχόπτωση γνωστή είναι επίσης ως τελογένεση και οφείλεται στην απώλεια μεταλλικών αλάτων στον οργανισμό. Επίσης στην αλωπεκία αναγενούς τύπου προκαλείται από μακριά χρονικής διάρκειας χημειοθεραπείας, ραδιοθεραπείας, ή αντιβιοτικά. Όταν τελειώσει η θεραπεία τα μαλλιά επιστρέφουν στην φυσιολογική τους κατάσταση.

Ο δερματολόγος ειδικός στην τριχόπτωση χωρίς δυσκολία μπορεί να αναγνωρίσει από που προέρχεται το πρόβλημα της τριχόπτωσις και να μας προτείνει την ανάλογη θεραπεία.