Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Ανίκητο AIDS

Ανίκητο AIDS

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Ανίκητο  AIDS

Το AIDS είναι μία από αυτές τις ασθένειες για τις οποίες η σύγχρονη ιατρική είναι ανίσχυρη. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο μολύνονται με τον ιό HIV 6000 άνθρωποι.

Το AIDS, ή το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ( Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας), είναι πάντοτε μια συνέπεια της μόλυνσης από HIV. Δεν χρειάζεται όμως ο καθένας φορέας να ασθενεί με AIDS. Το γεγονός της μόλυνσης,

για πολλά χρόνια μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο, αν δεν εμφανιστούν συμπτώματα.

Συμπτώματα

Το AIDS προκαλεί απορρύθμιση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί ως εκ τούτου σε πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο ευαισθησία του οργανισμού σε μολυσματικές ασθένειες, ιικές, βακτηριακές, μυκητιασικές και τον καρκίνο. Αποκαλύπτει την συνεχώς επαναλαμβανόμενη πνευμονία, νευρολογικές διαταραχές, περισσότερο από 10 τοις εκατό απώλεια βάρους, σοβαρή αδυναμία, η χρόνια διάρροια, χρόνια πυρετός, και ακόμη και ψυχικές διαταραχές.

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην λοίμωξη από τον ιό HIV;

Η λοίμωξη με το ιό HIV συμβαίνει:

* Μέσω της σεξουαλικής επαφής,

* Η μετάγγιση μολυσμένου αίματος,

* Στη μήτρα, εάν η μητέρα είναι φορέας του ιού,

* Λόγω της χρήσης μη αποστειρωμένης βελόνας.

Για την προστασία έναντι της λοίμωξης, η χρήση υψηλής ποιότητας προφυλακτικού είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, όσοι έχουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση η μετάγγιση αίματος θα πρέπει να γίνεται από δότη που το αίμα του έχει περαστεί από τις ανάλογες εξετάσεις για τον HIV, όπως και να αποφευχθεί η έγχυση μέσα στις φλέβες οποιασδήποτε ουσίας από κάποιο μη αξιόπιστο ιατρικό κέντρο.

( Μη ) ασφαλές sex

Δεν είναι όλα τα είδη sex που θέτουν κάποιον σε κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV.

Η πιο επικίνδυνη μορφή είναι η πρωκτική επαφή (και για τις δύο πλευρές).

Η αναλογία των κολπικών επαφών, είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες.

Από την άλλη πλευρά, το στοματικό σεξ, που μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν σχετικά ασφαλές, αποδείχθηκε ότι ειδικά για τους ανθρώπους των οποίων το στόμα είχε επαφή με το σπέρμα ή αρσενικό αίματος που περιέχουν τον ιό, διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν κέντρα ενημέρωσης και διάγνωσης, στα οποία ανώνυμα και δωρεάν μπορεί κάποιος να εξεταστεί για την παρουσία του ιού HIV στο σώμα του.