Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Διόγκωση των λεμφαδένων: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Διόγκωση των λεμφαδένων: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Διόγκωση των λεμφαδένων: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Μερικά χιλιοστά αδένες αποτελούν σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος,αφού ευθύνονται για την απαλλαγή των τοξινών στα νεφρά που συλλέχθηκαν από το σώμα μέσω της λέμφου. Η διόγκωση τους μπορεί να είναι ένα σημάδι ανησυχητικών φαινομένων στον οργανισμό μας.

Οι κύριες και πιο αισθητές συστάδες τους βρίσκονται στο λαιμό, τα αυτιά, κάτω από το σαγόνι, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, αν και όλες οι λεμφαδένες είναι μερικές εκατοντάδες. Η διόγκωσή τους σημαίνει ότι ο οργανισμός ασθενεί, κατά την οποία ασθένεια τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία είναι ένα σύμπλεγμα από λεμφαδένες) πολλαπλασιάζονται για την καταπολέμηση των παθογόνων. Άλλοι λόγοι για διόγκωση των λεμφαδένων συμβαίνει κατά τη διάρκεια καρκίνου,π.χ. των λεμφωμάτων που προκύπτουν από ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του λεμφικού συστήματος. Οι πιο κοινές αιτίες διόγκωσης έχουν χαρακτήρα ιού (π.χ. ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, ηπατίτιδα), βακτηρίων (αμυγδαλίτιδα, φυματίωση, λοιμώξεις του αυτιού, του λαιμού και των αμυγδαλών, κλπ), πρωτοζώων (τοξοπλάσμωση), ή μύκητες. Μερικές φορές οφείλεται σε παράσιτα, όπως επίσης ασθένειες των δοντιών (τερηδόνα) και ορισμένα φάρμακα (αντιβιοτικά σουλφοναμίδες, αντι-επιληπτικά φάρμακα, κ.λπ.). Μπορούν επίσης να οφείλονται σε αντίδραση στον εμβολιασμό, ιδιαίτερα έναντι ιικών ασθενειών.

Η φλεγμονή των λεμφαδένων μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους:

- οι αδένες γίνονται μαλακοί, έχουν την δυνατότητα μετακίνησης στο εσωτερικό της επιδερμίδας και κατά την επαφή υπάρχει πόνος. Επίσης το δέρμα γύρω από το λεμφαδένα γίνεται θερμό και κοκκινίζει. Αυτή η φάση συνήθως ξεπερνιέται μετά το πέρασμα 14 - 20 ημερών.

- οι λεμφαδένες μεγεθύνονται σημαντικά (περίπου 2 cm ή και περισσότερο), είναι σκληροί, συχνά ομαδοποιούνται, δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορούν να αυξηθούν μαζί με παρακείμενους ιστούς. Αυτή η κατάσταση συνήθως παραμένει περίπου 2-3 εβδομάδες και απαιτεί άμεσα τη συμβουλή γιατρού.

Στη γένεση καρκίνου, οι διογκωμένοι λεμφαδένες επίσης συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, νυχτερινές εφιδρώσεις και απώλεια βάρους.

Η θεραπεία της φλεγμονής των λεμφαδένων πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους.

Η αντιβιοτική θεραπεία συνδυάζεται με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται κρύα επιθέματα όπως και μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού.

Στην περίπτωση εμφάνισης πύον μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση των συμπτωμάτων όσο πιο σύντομα γίνεται και να ξεκινήσουμε τη θεραπεία το ταχύτερο δυνατό για να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα προβλήματα των λεμφαδένων είναι πιο συχνό σε παιδιά, επειδή το λεμφικό σύστημα αναπτύσσεται σε αυτά μέχρι και το 12ο χρόνο ζωής.