Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Εξετάσεις για αφροδισιακές ασθένειες

Εξετάσεις για αφροδισιακές ασθένειες

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Εξετάσεις  για  αφροδισιακές ασθένειες

Εξετάσεις για την ύπαρξη ασθενειών όπου μεταφέρονται μέσω των γεννητικών οργάνων εκτελούνται κυρίως ανάλογα με την επικινδυνότητα που πρέπει να αποδεχθεί. Ανακαλύπτουν την ύπαρξη μικροοργανισμών, μυκήτων, και ιών.

1. Εξετάσεις για την ύπαρξη χλαμύδιων

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι το συχνότερο αφροδίσιο νόσημα. Στις γυναίκες εμφανίζεται με ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις και πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης, και στους άνδρες με επώδυνο κάψιμο στην ουρήθρα. Συχνά όμως μπορεί να εμφανισθεί χωρίς κάποιο αισθητό σύμπτωμα. Οφείλεται στα βακτήρια Chlamydia trachomatis που βρίσκονται κυρίως στα γεννητικά όργανα. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να καταλήξει σε μόνιμες αλλαγές, στις γυναίκες κυρίως μπορεί να καταλήξει και σε υπογονιμότητα.

2. Εξετάσεις για μυκητίαση

Η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί μέσω των γεννητικών οργάνων, αν και συνήθως προέρχεται από μύκητες που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα είναι η φαγούρα, πόνος, και το κάψιμο. Λαμβάνεται κολπικό βύσμα για την εξεύρεση των μικρο οργανισμών.

3 . Εξετάσεις για σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη που μέσω του κυκλοφορικού επιτίθεται σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τρεις εβδομάδες μετά από την μόλυνση εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα , κοκκινωπές κηλίδες, που μπορούν να ξεραθούν και να πέσουν, εμφανίζοντας έλκος. Η πληγή μπορεί να εξαφανισθεί, μετά όμως από 6 εβδομάδες μπορεί να επιτεθεί ολόκληρο το σώμα με εξανθήματα, που μπορεί να συνοδεύονται και από πρήξιμο των λεμφαδένων. Για να αποδεχθεί ότι πάσχουμε από σύφιλη, είναι αναγκαίο να ληφθεί αίμα για να ελεγχθεί αν υπάρχει η αντίδραση Wasserman. Εάν υπάρχει, τότε υπάρχει και μόλυνση.

4. Εξετάσεις για βλεννόροια

Είναι όπως και η λοίμωξη από χλαμύδια μόλυνση των βλεννογόνων. Χαρακτηρίζεται από εκροή πύον από την ουρήθρα όπως και φαγούρα και κάψιμο. Εάν δεν θεραπευθεί έγκαιρα μπορεί να καταλήξει σε υπογονιμότητα. Επίσης και εδώ είναι απαραίτητες οι εξετάσεις αίματος.

5. Εξετάσεις για τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι παράσιτα που μεταφέρονται μέσω των γεννητικών οργάνων και αναπτύσσονται σε οξύ περιβάλλον. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ορατά μετά από έναν χρόνο και συνήθως είναι φλεγμονή, κάψιμο κατά την ούρηση, και η αφρώδης απαλλαγή.

Την ανακαλύπτουμε με μικροσκοπικές εξετάσεις των κολπικών εκκρίσεων, της ουρήθρας ή και στα ίζημα στα ούρα.

6. Εξετάσεις για HIV

Ο επικινδυνότερος ιός, που μπορούμε να κολλήσουμε μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας. Ο ιός HIV ζει στο αίμα στο σπέρμα μερικές φορές και στο σάλιο. Καταστρέφει στο αίμα τα λεμφοκύτταρα, υπεύθυνα για την προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με γρίπη και μετά απλά επιδεινώνεται γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω κάποιας ανοιχτής πληγής στο αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το εγκεφαλονωπιαίο υγρό και το μητρικό γάλα.

Εξετάσεις αίματος για την εύρεση του ιού, εκτελούνται στα ανάλογα διαγνωστικά εργαστήρια.