Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Εγκυμοσύνη: ποιες εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να κάνεις;

Εγκυμοσύνη: ποιες εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να κάνεις;

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Εγκυμοσύνη: ποιες εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να κάνεις;

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στην ζωή της γυναίκας, που συνδέεται με συχνές εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτές τις εξετάσεις μπορούμε να τις χωρίσουμε σε υποχρεωτικές,  εξετάσεις προληπτικές και εξετάσεις που συνιστώνται.

Εξετάσεις ούρων

Από τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, που βασικά εκτελούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πριν την οποιαδήποτε επίσκεψη στον γιατρό. Σαν στόχο έχει την εξέταση της λειτουργίας των νεφρών, που κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να φιλτράρουν και να καθαρίσουν περισσότερο κατά (30 με 40%) αίμα. Η πρώιμη εύρεση βακτηρίων στα ούρα και η υπεύθυνη θεραπεία επιτρέπει την αποφυγή της παραμονής σε νοσοκομείο, που θα ήταν υποχρεωτική σε ολοκληρωτική φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση της ποσότητας της εκκρίσεως  της πρωτεΐνης  στα ούρα είναι σημαντική για την αναγνώριση της προ εκλαμψίας, που εκτός από την παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα,  χαρακτηρίζεται επίσης και από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπεύθυνη παρακολούθηση και θεραπεία της προ εκλαμψίας, δίνει την δυνατότητα αποφυγής κινδύνου για την μητέρα και το παιδί, με την παραμονή στο νοσοκομείο και προγραμματισμό του απαιτούμενου χρόνου της θεραπείας.  Ο έλεγχος της ποσότητας εκκρίσεως της γλυκόζης  σακχάρου στα ούρα παίζει ρόλο στην εύρεση απειλής από τον  διαβήτη κύησης.

Γενική αίματος

Οι εξετάσεις γενικής αίματος, όπως και οι εξετάσεις ούρων, εκτελούνται συχνά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη εξετάζεται ο αιματοκρίτης δηλαδή η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη, η πτώση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η άνοδος των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι γενικές εξετάσεις αίματος επιτρέπει στην πρώιμη ανίχνευση αλλαγών στο αίμα που μπορούν να επιφέρουν παθολογικές καταστάσεις στην εγκυμοσύνη που απαιτούν γρήγορη αντίδραση από τον γιατρό. Παράδειγμα είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία . Βαριά, αθεράπευτη αναιμία, που εκτός από τα συμπτώματα της κούρασης, του πονοκεφάλου, της υπνηλίας, μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, ή και να οδηγήσει σε πρώιμη γέννα.
 

Εξετάσεις θυροειδή

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης υποχρεωτικά ελέγχεται η λειτουργία του θυροειδή  της εγκύου. Η ανεπάρκεια του θυροειδή στις εγκυμονούσες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να έχει επίδραση στην πνευματική του ανάπτυξη, όπως επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας  της εγκυμοσύνης. Η καταγραφή του επιπέδου TSH και των αντισωμάτων του θυροειδή  TPO επιτρέπει την διάγνωση της πιο ήπιας μορφής ανεπάρκειας του θυροειδή και μπορούμε έτσι να προσδιορίσουμε  την επικινδυνότητα  φλεγμονής του θυροειδή μετά την γέννα.

RH σύγκρουση

Η σύγκρουση RH  κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έπεται σαν αποτέλεσμα της εισροής αιμοσφαιρίων του εμβρύου στο κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας. Αυτό κανονικά συμβαίνει κατά την γέννα. Η όσο πιο πρώιμη  επαφή των αιμοσφαιρίων  του εμβρύου στο κυκλοφορικό της μητέρας μπορεί να προκληθεί ύστερα από διάφορες επεμβάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σύγκρουση αυτή έχει να κάνει με τα αντιγόνα ρέζους Στην περίπτωση όταν η μητέρα έχει ομάδα αίματος Rh(-) και το παιδί Rh(+), το ανοσοποιητικό  σύστημα αναγνωρίζει τα αντιγόνα Rh  στα αιμοσφαίρια του παιδιού σαν αντιγόνα ξένα  και ξεκινά την διαδικασία παραγωγής αντισωμάτων  Εάν έρθουν σε επαφή μπορεί να προκληθεί αναιμία στο έμβρυο ή σε χειρότερη περίπτωση την απώλεια της γέννας. Συνήθως στην δεύτερη εγκυμοσύνη υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης,  αφού τα αντισώματα στην μητέρα δημιουργούνται μετά την γέννα. Για αυτό και συστήνεται για την προφύλαξη από  την σύγκρουση Rh στην μητέρα να λαμβάνει ανοσοσφαιρίνη Δ ( IgD). Ο έλεγχος της ομάδας αίματος του πατέρα και της μητέρας για ρέζους θα πρέπει να γίνεται πάντα στην αρχή της εγκυμοσύνης.