Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Εκφυλισμός αρθρώσεων, αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Εκφυλισμός αρθρώσεων, αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Εκφυλισμός αρθρώσεων, αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

“Με πονούν τα κόκαλά μου, αλλάζει ο καιρός”, συχνά ακούμε αυτά τα λόγια. Αυτό που είναι ανησυχητικό, ακούγονται όλο και πιο συχνά από νέους ανθρώπους. Αψηφώντας τους μη τυπικούς ήχους και σήματα που προέρχονται από τις αρθρώσεις μας, μπορούμε έτσι να οδηγηθούμε σε άσχημες καταλήξεις.

Όλων των ειδών τα τριξίματα και θόρυβοι θα πρέπει να είναι για εμάς σήμα συναγερμού. Όπως και μετά από πόνο που αισθανόμαστε όταν σηκώνουμε κάτι, κατεβαίνοντας τα σκαλιά, ή απλά όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα κ.λ.π. Τα αρθριτικά  αγγίζουν το 50%  των ανθρώπων μετά τα πενήντα , περισσότερο τις γυναίκες, και γίνονται αισθητά  κατά την διάρκεια των καθημερινών μας ασχολιών. Στην οστεοαρθρίτιδα που χαρακτηρίζεται από την την φθορά του χόνδρου ο οποίος καλύπτει την επιφάνεια των οστών , με το πέρασμα των χρόνων χάνει την ελαστικότητά του. Την ελαστικότητά του μπορεί να βλάψει ξαφνική πίεση, κάποια βαριά αθλητική δραστηριότητα, ή και κατά την διάρκεια συγκεκριμένης εργασίας όπου χρειάζεται να σκύβουμε συχνά ή κρατάμε κάποια σταθερή στάση για αρκετό χρόνο. όπως επίσης  και το πάχος.

Αν δεν είμαστε ειδικά προετοιμασμένοι, ακόμη και ένα απλό παιχνίδι βόλεϊ ή  βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να είναι η αιτία για το πρόβλημα. Άτομα που είναι ευάλωτα στην αρθρίτιδα είναι αυτά  που είναι ευαίσθητα στο στρες, άρρωστοι σε διαβήτη ή έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή.


 

Η θεραπεία των αρθρώσεων είναι μακροχρόνια και περίπλοκη -  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στεροειδή που μπορούν να φέρουν και άλλες επιπλοκές, χρήση υαλουρονικού οξέως ένα από τα βασικά υλικά του χόνδρου, κρυοθεραπεία, διαδερμικός ηλεκτρικός ερεθισμός. Χρειάζεται να προσέχουμε για τα διάφορα προϊόντα που συστήνονται στην αγορά χωρίς συνταγή, ειδικά για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας η χρόνια χρήση τους μπορεί να βλάψει και το πεπτικό μας σύστημα, όλων των ειδών οι κρέμες αποφέρουν ένα απλά πρόωρο αποτέλεσμα.  Η τελευταία λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.


 

Το σημαντικότερο είναι πάντα η προφύλαξη - η  τακτική μέτρια  φυσική άσκηση, έτσι ώστε οι αρθρώσεις μας να λειτουργούν φυσικά. Το ποδήλατο, το κολύμπι, μέσα στις φυσικές μας δυνατότητες.  Αποφυγή ξαφνικών πιέσεων, ειδικά, άνετα παπούτσια, χάσιμο βάρους.

Τότε τις αλλαγές του καιρού θα τις καταλαβαίνουμε μόνο βλέποντάς τες μέσα  από το παράθυρο.