Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Φοβική νεύρωση - συμπτώματα και θεραπεία

Φοβική νεύρωση - συμπτώματα και θεραπεία

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Φοβική νεύρωση - συμπτώματα και θεραπεία

Σύμφωνα και με την ονομασία, σχετίζετε με δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα που δημιουργούν ανισορροπία και νευρικότητα. Κατά τα άλλα η ιατρική την καθορίζει σαν δυσλειτουργία ψυχωτική, προερχόμενη από προβλήματα ψυχικά όπως και της προσωπικότητας.

Βασικό στοιχείο όλων των νευρώσεων είναι ο φόβος, για αυτό και οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν σήμερα τον όρο φοβική νεύρωση για τις περισσότερες από τις νευρώσεις. Όμως στην φοβική νεύρωση η ανησυχία, η ένταση, το αίσθημα του κινδύνου και ο φόβος είναι σε πρώτο πλάνο.. Επίσης η καταθλιπτική διάθεση, τα προβλήματα με τον ύπνο και στην συγκέντρωση, η απάθεια, όπως και άλλες σωματικές δυσλειτουργίες, πονοκέφαλος, καρδιά, στομάχι, προβλήματα όρασης και ακοής, τρέμουλο, διάρροιες, χάσιμο της ισορροπίας κ.λ.π. Όχι πάντα, δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να φανερώνουν μια ασθένεια κάποιου οργάνου, αλλά να είναι φοβική νεύρωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιος ειδικός χωρίς κανένα πρόβλημα αναγνωρίζει την φύση των δυσλειτουργιών αυτών.

 

Την νεύρωση μπορείς και πρέπει να την θεραπεύσεις. Υπάρχουν διάφορες ψυχολογικές μέθοδοι μάχης της ασθένειας αυτής, από μία απλή ψυχοθεραπεία, προσωπικότητας ή συμπεριφοράς, ή με προοδευτικές μεθόδους και διαλογισμό. Στις βαρύτερες περιπτώσεις δίνονται και φαρμακολογικά μέσα. Για να αποφύγουμε τις επιθέσεις πανικού ή για να καταπολεμήσουμε τον φόβο μπορούμε και μόνοι μας εκτελώντας κάποιες γνώσεις χαλαρωτικές, διαλογιστικές που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του φόβου. Επίσης αρκετά βοηθητικές μπορούν να αποδεχθούν αναπνευστικές ασκήσεις. Μερικές φορές βοηθάει η παρουσία κάποιου δεύτερου προσώπου, για να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας. Καλή μέθοδος είναι επίσης η συγκέντρωση της προσοχής σε κάτι άλλο, από αυτό που μας γεννάει τον φόβο, συγκεντρωνόμενοι σε κάτι άλλο.