Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Καλέντουλα - Το φάρμακο της φύσης ενάντια στον καρκίνο και τη γήρανση

Καλέντουλα - Το φάρμακο της φύσης ενάντια στον καρκίνο και τη γήρανση

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Καλέντουλα - Το φάρμακο της φύσης ενάντια στον καρκίνο και τη γήρανση

Η καλέντουλα είναι ένα πανέμορφο φυτό με πορτοκαλί και κίτρινους ανθούς που φύεται στη Μεσόγειο και τα άνθη της χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για ιατρικούς λόγους.

Φάρμακο εναντία στο Καρκίνο και τη Πρόωρη Γήρανση

Οι ευεργετικές της ιδιότητες στηρίζονται στην υψηλή περιεκτικότητας των φύλλων της σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τη πρόωρη γήρανση. Σύμφωνα με αναφορές η καλέντουλα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών διαταραχών ιδιαίτερα του γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ενδείξεις υπάρχουν σχετικά με τα οφέλη της πρόσληψης καλέντουλας σε περιπτώσεις ελκών, τόσο στο στομάχι όσο και στο έντερο. Παράλληλα, αναφορές υπάρχουν για τη βελτίωση των πόνων της περιόδου, των κιρσών και της φλεβίτιδας.

Η αντικαρκινική δράση της Καλέντουλας έχει μελετηθεί από επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το συστατικό Λουτεΐνη που υπάρχει στο φυτό σε μεγάλες συγκεντρώσεις σχετίζεται με περιορισμό των καρκινικών κυττάρων και πρόληψη της παραγωγής νέων.

Ασπίδα προστασίας για το δέρμα

Αναφορικά με το δέρμα όπου η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη, φαίνεται ότι η τοπική εξωτερική χρήση των φύλλων της καλέντουλας βοηθούν στην αύξηση της αιμάτωσης και της μεταφοράς του οξυγόνου με αποτέλεσμα τη ταχύτερη επούλωση των πληγών. Ακόμα εμφανίζει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, στυπτική, αντιμυκητιακή, αντιιική και ανοσοδιεγέρτη δράση που τη καθιστούν ιδανική για την απολύμανση και τη θεραπεία μικρών πληγών, επιπεφυκίτιδας και αφυδατωμένου δέρματος. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών τραυματισμών όπως οι μώλωπες, τα εγκαύματα και οι γρατσουνιές, αλλά και για την ακμή, των ερεθισμό από παιδική πάνα και ερεθισμούς ή μολύνσεις του δέρματος.

Χρήση από το στόμα ή τοπικά;

Παρόλο μου χρησιμοποιείται κυρίως τοπικά στο δέρμα με μορφή κρέμας ή εκχυλισμάτων, φαίνεται πως η κατανάλωση της ως ρόφημα ή σε κάποια συνταγή είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτομα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι εμφανίζουν αλλεργίες σε βότανα και φυτά, αλλά και οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και κατά τον θηλασμό όπου θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πηγή