Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Νευρολογικές εξετάσεις - τι είναι;

Νευρολογικές εξετάσεις - τι είναι;

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Νευρολογικές εξετάσεις - τι είναι;

Οι νευρολογικές εξετάσεις καθίστανται απαραίτητες όταν υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Χρησιμεύουν για να εντοπιστούν τα αίτια των συμπτωμάτων του ασθενούς, και στη συνέχεια - την θεραπεία τους.

Οι διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. π.χ. σε αποτέλεσμα. αιφνίδιας απώλειας συνείδησης, αλλοίωση της συνείδησης και αντίληψης, πάρεση, πονοκέφαλος, δυσκολία στη διατήρηση της ισορροπίας και πολλές άλλες αναπηρίες. Αυτά τα συμπτώματα δεν δείχνουν πάντα ένα πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά αν δεν μπορούν να ανιχνευθούν άλλες αιτίες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις ανωμαλίες αυτές βάση των νευρολογικών αιτιών.

Η διαβούλευση με έναν ειδικό θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε αμφιβολία.

Πώς λειτουργεί η νευρολογική εξέταση;

Κάθε νευρολογική εξέταση αρχίζει με ένα ιατρικό ιστορικό, που ονομάζεται επίσης και υποκειμενική μελέτη. Η συνέντευξη είναι η απόκτηση από τον ασθενή όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γενική κατάσταση της υγείας του και τα συμπτώματά του. Μέσω των εξετάσεων αυτών βοηθούν συχνά στο να αποκλείουν λάθος εικασίες και υποθέσεις, καθώς και την καθοδήγηση της ιατρικής φροντίδας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη συνέχεια εξετάζουμε φυσικά τα διάφορα μέρη του σώματος, (φυσική εξέταση ).

Συνίσταται, στην επιθεώρηση του κεφαλιού του ασθενούς, αργότερα κατά τη σειρά των διαδοχικών τμημάτων του σώματος (σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή κατεύθυνση - από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε η εξέταση να καταλήξει στα κάτω άκρα).

Αρχικά, ο ασθενής εξετάζεται σε οριζόντια θέση, ύστερα στην όρθια θέση και τελικά σε κίνηση. Ο γιατρός εφιστά την προσοχή στην θέση ολόκληρου του σώματος και την παρουσία κάποιων ακούσιων κινήσεων. Ζητεί από την ασθενή να πραγματοποιήσει μια σειρά τυποποιημένων κινήσεων, για να ελέγξει αν η εκτέλεσή τους τους, θέτει κάποια δυσκολία.

Χρησιμοποιεί ένα ειδικό σφυρί στο πλαίσιο των αντανακλαστικών των τενόντων.

Μετά την ολοκλήρωση της φυσικής εξέτασης έρχεται η ώρα για το αποτέλεσμα και την αρχική διάγνωση. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο ιατρός προωθεί την υπόθεση σχετικά με την αιτία των αναδυόμενων συμπτωμάτων του ασθενούς.

Η χρήση συσκευών εκπροσωπούν το επόμενο στάδιο, εξετάσεων που επιτρέπουν ην επαλήθευση της ακρίβειας της διάγνωσης. Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και περιλαμβάνει: αξονική τομογραφία του κεφαλιού, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, δοκιμές αίματος και βιοχημεία.