Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Οι πιο βασικές ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά

Οι πιο βασικές ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Οι πιο βασικές  ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά

Ένα μικρό παιδί αντιδρά με κλάμα όταν δεν αισθάνεται άνετα, όταν δεν μπορεί να καταλάβει τι το ενοχλεί. Για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι εξετάσεις θα χρειάζεται να κάνεις ανά τακτικά διαστήματα για να είσαι σίγουρη για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

1. Εξετάσεις για την χοληστερίνη

Εάν το παιδί είναι υπέρβαρο ή υπάρχει κίνδυνος κληρονομικότητας σε καρδιακά, αθηροσκλήρωση ή αυξημένη πίεση , πρέπει να ελέγξεις το επίπεδο της κακής χοληστερίνης. Εκτελούνται οι εξετάσεις αυτές στα παιδιά μετά του δεύτερου έτους ζωής, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές απειλές.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να εμφανισθεί σε αρκετά πρώιμη ηλικία, εάν στην διατροφή των παιδιών υπάρχουν αρκετή ζάχαρη και λίπη. Ο “ ασθενής “ θα πρέπει να είναι νηστικός, και μία μέρα πριν την εξέταση θα πρέπει να αποφεύγονται τα λίπη αλλαντικά, τυριά, μαγιονέζα.

2. Εξετάσεις υπερήχων

Εξέταση της κοιλιάς - προφυλακτικά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, σίγουρα κατά την διάρκεια συνεχόμενης διάρροιας και πρηξίματος.

Στις αρθρώσεις του ισχίου - αν υπάρχει υποψία για δυσπλασία. Στον εγκέφαλο - όταν το παιδί ήταν πρώιμα γεννημένο ή αν το κεφάλι του παιδιού αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ή και πολύ αργά. Οι υπέρηχοι βοηθούν να διαγνωσθούν αρκετές δυσλειτουργίες, όπου η θεραπεία σε μετέπειτα φάση θα ήταν αρκετά πιο δύσκολη. Χρειάζεται να θυμάσαι πάντα ότι τους υπερήχους στην κοιλιά, γίνονται πάντα με άδειο στομάχι, πίνοντας πριν αρκετό νερό έτσι ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη.

3. Γενική εξέταση αίματος

Καλύτερα να γίνεται μία φορά τον χρόνο έτσι ώστε να αποκαλύπτονται φλεγμονές, το ποσοστό των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών και τα αιμοπετάλια. Μπορούμε να ελέγξουμε το επίπεδο του σιδήρου που είναι υπεύθυνο για αναιμία, επιπλοκές με ρευματικά σε παιδιά που περάσαν αμυγδαλίτιδα, ή άλλες κρυφές απειλές.

Μάλλον από τις πιο ανεπιθύμητες εξετάσεις για τα παιδιά γιατί απαιτεί τσίμπημα με ένεση, για αυτό και καλύτερα είναι να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού, και μία ώρα πριν να πιει αρκετό νερό.

4. Εξετάσεις ούρων

Επιτρέπουν να φανερωθούν φλεγμονές, εάν στα ούρα φανερώνονται πρωτεΐνες, αίμα ή σάκχαρο. Το παιδί χρειάζεται να πλυθεί προσεκτικά, για να αποφευχθούν λανθασμένα αποτελέσματα. Το ειδικό ποτηράκι που μπορούμε να βρούμε σε οποιαδήποτε φαρμακείο χρειάζεται να το παραδώσουμε στο πλησιέστερο εργαστήριο εξετάσεων όσο γίνεται πιο γρήγορα.  

5. Εξετάσεις αρτηριακής πίεσης

Μετά το πέρασμα των 3 χρόνων, θα πρέπει να εξετάζεται η αρτηριακή πίεση σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό. Το παιδί θα πρέπει να είναι ήρεμο περίπου 10 με 15 λεπτά πριν την εξέταση.