Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Πνευμονία - συμπτώματα και θεραπεία

Πνευμονία - συμπτώματα και θεραπεία

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Πνευμονία - συμπτώματα και θεραπεία

Κάθε χρόνο ασθενεί γύρω στο 1% των Ελλήνων, και μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στον ΧΙΧ αιώνα μπορούσε να καταλήξει σε θάνατο. Σήμερα η πνευμονία θεραπεύεται, κατά το πόσο θα διαγνωσθεί όσο πιο σύντομα.

Η πνευμονία προκαλείται από ιό (αιτία μπορεί να είναι ο ιός της ιλαράς, της γρίπης, ή και της ερυθράς) ή και σε βακτήρια (στρεπτόκοκκος, μερικές φορές σταφυλόκοκκος) πιο σπάνια σε μύκητες (μυκόπλασμα και χλαμύδια) . Κατά την μόλυνση των πνευμόνων συσσωρεύεται υγρό και σχηματίζονται φλεγμονώδεις διηθήσεις.

Εκτός από τα νοσοκομεία η πνευμονία μεταδίδεται στα (σπίτια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας) και στα νοσοκομεία μπορεί να μεταδοθεί σε ασθενείς που παραμένουν σε αυτά παραπάνω από 48 ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς είναι σε περίοδο θεραπείας για αυτό και είναι πιο επικίνδυνη, λόγω ότι μπορεί ο ασθενής που παίρνει κάποια φάρμακα να έχει αδύναμο το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Επίσης μπορεί κάποιος να ασθενήσει απλά από την εισπνοή σκόνης, ή άλλων ουσιών

(χλώριο, φωσγένιο). Επίσης άλλες αιτίες μπορεί να είναι η περασμένη ηλικία, το κάπνισμα,

ο μη υγιεινός τρόπος ζωής, ή και άλλες παθήσεις (διαβήτης, αθηροσκλήρωση, καρδιακή ανεπάρκεια).

Συνήθως η πνευμονία συνοδεύεται από πυρετό, βήχα, πόνος κατά την αναπνοή, πνίξιμο , πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Εάν ο πυρετός διαρκεί αρκετές ημέρες συστήνεται να επικοινωνήσουμε με γιατρό για να συστήσει αντιβιοτικά.

Εκτός από τα προτεινόμενα φάρμακα που θα πρέπει να λαβαίνουμε, παίζει σημαντικό ρόλο η γενική περιποίηση του ασθενή. Ο χώρος που θα βρίσκεται ο ασθενής θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενος, να έχει αρκετή υγρασία ( μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί υγραντήρες ή και υγρές πετσέτες στα ζεστά καλοριφέρ), απαραίτητο είναι επίσης η επάλειψη με καμφορά του στήθους. Στην διατροφή θα πρέπει να προσθέσουμε αρκετή ποσότητα χυμών λαχανικών - φρούτων.