Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Δυσλειτουργίες  »  Πώς να απαλύνουμε τον πονόλαιμο

Πώς να απαλύνουμε τον πονόλαιμο

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Δυσλειτουργίες       
Πώς να απαλύνουμε τον πονόλαιμο

Ο πόνος του λαιμού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή - την μία φορά η αιτία του θα είναι η χαμηλή θερμοκρασία, την άλλη φορά η παρατεταμένη διαμονή σε κλιματιζόμενο χώρο. Πώς θα προφυλαχτούμε

Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος του λαιμού, κυρίως εάν δεν είναι αρκετά διαρκής και πολύ εντατικός, δεν απαιτείται ειδική θεραπεία και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με σπιτικούς τρόπους. Εάν όμως σταθερά μας ενοχλεί και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ακμή, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, πύον ή πρήξιμο των αδένων, απαραιτήτως πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό.

Ο πόνος του λαιμού μπορεί να έχει χαρακτήρα στιγμιαίο και να προκλήθηκε από ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας. Συνήθως όμως είναι αποτέλεσμα ίωσις, μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα για κρυολόγημα. Αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ιών, χρειάζεται εκτός από την θεραπεία του κρυολογήματος να φροντίσουμε και για τοπικά στην μαλάκωση του πονόλαιμου. Το πιο εύκολο είναι να αγοράσουμε ανάλογες παστίλιες ή κάψουλες, αλλά μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τον λαιμό μας στην μάχη με τον ιό με την χρήση σπιτικών ουσιών. Περιέχονται σε αυτούς γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι ή και βότανα, όπως αρώνια, χαμομήλι, φιλύρα, φασκόμηλο, πόσιμο ζεστών υγρών, πρώτα από όλα γάλα με μέλι και σκόρδο, εισπνοές, που μετριάζουν τον πόνο και υγραίνουν τον λαιμό. Αποτελεσματικές είναι επίσης και κομπρέσες με ζεστή πατάτα ή και νερό με ξύδι.

Μερικές φορές ο πονόλαιμος προέρχεται από τις αμυγδαλές, άρα είναι ίωση από βακτήρια. Τα συμπτώματα τότε μπορεί να είναι ψηλός πυρετός, πρήξιμο των αδένων, ή και εμφάνιση πύον. Επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό που θα μας γράψει τα απαραίτητα αντιβιοτικά, αλλά εκτός από αυτό μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα με κομπρέσες και γαργάρες.