Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Δυσλειτουργίες  »  Τα προβλήματα ύπνου - πώς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους;

Τα προβλήματα ύπνου - πώς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους;

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Δυσλειτουργίες       
Τα προβλήματα ύπνου - πώς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους;

Ο καλός και κατάλληλα μακρύς ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργικότητά μας κάθε μέρα. Εν τω μεταξύ, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να εμφανισθούν ξαφνικά για διάφορους λόγους και να μετατραπούν σε οδυνηρό πρόβλημα. Πώς να αντιδράσουμε;

Τύποι διαταραχών του ύπνου:

Τα προβλήματα στον ύπνο δεν είναι μόνο η αϋπνία. Ένας άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από διάφορα είδη διαταραχής αυτού του τύπου. Αυτά περιλαμβάνουν π.χ. την ναρκοληψία, άπνοια ύπνου, κιρκάδιου ρυθµού του ύπνου, η υπερυπνία, η υπνοβασία.

Η αϋπνία είναι η πιο κοινή ασθένεια , που επιπλέον μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ακόμη και αν εμφανίζεται για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα υγείας για την σωματική και ψυχική μας υγεία είναι μια μακροχρόνια αϋπνία. Μιλάμε γι 'αυτήν, όταν τα προβλήματα στον ύπνο διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα.

Μπορούμε μόνοι μας να βελτιώσουμε την άνεση του ύπνου. Ωστόσο, η χρόνια αϋπνία απαιτεί ιατρική διαβούλευση. Πολύ συχνά, οφείλεται σε κάποια αιτία σωματικών συμπτωμάτων. Δηλαδή, κατά πως αντιδρά ο οργανισμός μας σε ορμονικές διαταραχές, τον υπερθυρεοειδισμό, την υπέρταση, τις ρευματικές παθήσεις, τις αναπνευστικές παθήσεις, την καρδιακή ανεπάρκεια και ούτω καθεξής.

Η αϋπνία μπορεί επίσης να έχει ένα υπόστρωμα και ψυχικών καταστάσεων που σχετίζονται με την κατάθλιψη ή νευρώσεις από άγχος. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν βοηθά απλά ο αερισμός της κρεβατοκάμαρας με αρώματα τύπου λεβάντας.

Τέτοιες μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές όταν έχουμε να κάνουμε με βραχυπρόθεσμη αϋπνία, που προκαλείται από άγχος και νέες καταστάσεις ( Μετακίνηση, αλλαγή εργασίας ) ή μια ασθένεια για λίγες ημέρες.

Πιο σοβαρές διαταραχές θα πρέπει αντιμετωπίζονται με φαρμακολογική θεραπεία ή ψυχοθεραπεία. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φυσικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, για παράδειγμα. μελατονίνη ή ηρεμιστικό βότανα. Αυτά όμως δεν βοηθούν να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά για για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου.

Η ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει την αϋπνία βασίζεται στα συναισθήματα του ασθενή. Περαιτέρω εξετάσεις εκτελούνται για να βρουν την αιτία των διαταραχών του ύπνου και να επιλεχτεί έτσι η κατάλληλη θεραπεία.

Δηλαδή θα χρειαστεί η καταγραφή συμπεριφοράς ύπνου, του ρυθμού καθημερινής εργασίας, διατροφής, και συνηθειών που έχουν να κάνουν με τον ύπνο. ( απαγόρευση ύπνου κατά την διάρκεια της ημέρας, πέσιμο στο κρεβάτι όπως και ξύπνημα σε καθορισμένες ώρες ), περιορισμό επαφής με τα ηλεκτρονικά, βελτίωση των συνθηκών του ύπνου στο υπνοδωμάτιο, τον περιορισμό ή πλήρη ρήξη με προβλήματα εθισμού (κυρίως τσιγάρο και το αλκοόλ), κ.λ.π.

Ύπνος και τρόπος ζωής - αλλάζοντας συνήθειες επηρεάζουμε την ποιότητα του ύπνου

Ακόμα και όταν είμαστε εκατό τοις εκατό υγιείς, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι κοιμόμαστε άσχημα.

Το βράδυ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να κοιμηθούμε , και το πρωί δεν μπορούμε να βρούμε την ενέργεια και όρεξη για δράση, γιατί δεν αισθανόμαστε ξεκούραστοι.

Ο ύπνος μας είναι αρκετά ρηχός , που έχει σαν αποτέλεσμα να ξυπνάμε με το παραμικρό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να εκπλήξει πολλούς, ακόμα και να αγανακτίσει κάποιους, αλλά υπάρχει και η θεωρία, ότι ο συχνά κακός ύπνος οφείλεται στην ανεπαρκή σωματική κόπωση.

Ωστόσο, μιλάμε εδώ για καθαρά σωματική κόπωση.

Εάν χρησιμοποιούμε την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαρά πνευματικά και δεν αφιερώσουμε ούτε ένα λεπτό φυσικής δραστηριότητας , ο βαθύς ύπνος δεν πρόκειται να έρθει. Για αυτό και είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με κάποια φυσική σωματική δραστηριότητα. Έτσι το κατά πόσο θα αισθάνεται κουρασμένος ο οργανισμός μας θα έχει επίπτωση στην ανάλογη εξισορρόπηση της ενέργειάς μας. Αρκετές ώρες εργασίας στο γραφείο, ή αρκετές ώρες οδήγησης δεν μπορούν να μας εγγυηθούν καλής ποιότητας ύπνο.

Για την καλύτερη και υψηλή ποιότητα ύπνου θα μας βοηθήσει κατά πολύ η αλλαγή κάποιων βασικών συνηθειών. Στις βασικές συνήθειες αναλογούν το ελαφρύ φαγητό πριν τον ύπνο, χαλάρωση με διάβασμα κάποιου βιβλίου, χωρίς να χρησιμοποιούμε κάποια ηλεκτρονική συσκευή, επαρκής αερισμός της κρεβατοκάμαρας, περιορισμός του αλκοόλ, αλλαγή της διατροφής, μείωση η ακόμα καλύτερα κατάργηση του καπνίσματος. Επίσης πάρα πολύ βοηθά η σωστή επιλογή ανατομικού στρώματος.