Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνουν τακτικά οι άνδρες

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνουν τακτικά οι άνδρες

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνουν τακτικά οι άνδρες

Οι τακτικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των περισσότερων ασθενειών. Οι περισσότεροι άνδρες δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους σκεπτόμενοι ότι αφού δεν τους πονάει κάτι, όλα είναι εντάξει.

Όμως από την άλλη οι ασθένειες που τους αφορούν, όπως ο διαβήτης, ή η αθηροσκλήρωση, που οδηγούν στην καρδιακή προσβολή ή και σε καρκίνο,  στα πρώτα τους στάδια  δεν δείχνουν κάποια  φανερά σήματα η πόνους. Η προφύλαξη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία, και οι ασθένειες που ανακαλύπτονται στα πρώτα τους στάδια συνήθως θεραπεύονται εύκολα παίρνοντας τις ανάλογες θεραπείες ή και προφυλάξεις. Στις βασικές εξετάσεις, που θα πρέπει να γίνονται ανάλογα με την ηλικία:

18 - 39 χρονών: Κάθε χρόνο: πίεση του αίματος, έλεγχος  του βάρους και του  ύψους, επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κάθε 2 -  3 χρόνια:  επίπεδο της χοληστερίνης και μορφολογία του αίματος.

40 - 65 χρονών: Κάθε χρόνο:  εξετάσεις ελέγχου για καρκίνο του δέρματος,  θυροειδή,  λεμφαδένες, προστάτη και παχύ έντερο, γενικώς για την φυσική μας κατάσταση και παραμέτρους όπως όγκοι, πρηξίματα, αλλαγές στην επιδερμίδα. Εκτός από αυτά και πίεση του αίματος, επίσκεψη στον οδοντίατρο, επίπεδο της χοληστερίνης, και μορφολογία του αίματος. Κάθε 2 - 3 χρόνια είναι απαραίτητος ο έλεγχος του βάρους, έλεγχος του πάχους και του λιπώδης ιστού, εξέταση των κοπράνων, επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και εξέταση για γλαύκωμα. Περιστασιακά κάθε 3 - 5 χρόνια έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, εξετάσεις προστάτη, εξέταση για το επίπεδο τεστοστερόνης όπως και της λειτουργίας της καρδιάς.

Πάνω από 65 χρονών ζωής: Κάθε χρόνο θα πρέπει να εξετάζουμε την πίεση του αίματος, εξέταση της κατάστασης της επιδερμίδας, θυροειδή, λεμφαδένες, προστάτη και παχύ έντερο για να ελέγξουμε αν υπάρχουν οι οποιαδήποτε καρκινικές αλλαγές, εξέταση των κοπράνων αν υπάρχει αίμα, επίπεδο χοληστερίνης, μορφολογία του αίματος, και το ουροποιητικό μας σύστημα. Κάθε 2 -  3 χρόνια θα πρέπει να ελέγχουμε το επίπεδο των ορμονών στο θυροειδή και του σακχάρου στο αίμα, βασικές εξετάσεις ούρων, της λειτουργίας της καρδιάς, τεστοστερόνη και οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Βεβαίως είναι μόνο οι βασικές υποχρεωτικές εξετάσεις, όπου η ποσότητα αυξάνεται με την ηλικία. Ο γιατρός μπορεί έπειτα ανάλογα με τα αποτελέσματα,  να μας κατευθύνει σε ακόμη περισσότερη ανάλυση.