Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Τι είναι οι βιοχημικοί δείκτες και ποιός θα πρέπει να τους ελέγχει;

Τι είναι οι βιοχημικοί δείκτες και ποιός θα πρέπει να τους ελέγχει;

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Τι είναι οι βιοχημικοί δείκτες και ποιός θα πρέπει να τους ελέγχει;

Ανακαλύφθηκαν 40 χρόνια πριν βάση σε παρατηρήσεις που έκαναν, ότι κάθε είδους καρκίνου εκκρίνει μία χαρακτηριστική ουσία ευρισκόμενη στο κυκλοφοριακό μας σύστημα.

 Οι νεοπλασματικοί ή βιοχημικοί δείκτες ( γνωστοί επίσης ως και καρκινικοί δείκτες ) είναι ουσίες που παράγονται και εκκρίνονται από κακοήθη κύτταρα στο αίμα ή και σε άλλα βιολογικά υγρά .

Οι υγιείς ιστοί τις δημιουργούν σε μικρές ποσότητες, στην περίπτωση όμως καρκινικών αλλαγών η παραγωγή τους αυξάνεται κατά πολύ. Εμφανίζονται με την μορφή αντιγόνων, πρωτεϊνών, ένζυμων και ορμονών.. Η αύξηση του καρκινικού δείκτη στις εξετάσεις αίματος δεν θα πρέπει να σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει καρκίνος, είναι όμως ένας σοβαρός λόγος για να εξετασθεί ο ασθενής ακόμα καλύτερα με ογκολογικές εξετάσεις, ειδικά αν το αυξανόμενο επίπεδο των δεικτών παραμένει σταθερό ή αυξάνεται στις εξετάσεις σε διάφορα χρονικά διαστήματα.

Γι αυτό και λαμβάνεται υπ όψιν το σύνολο των αποτελεσμάτων. Στην αύξηση του δείκτη μπορεί να επηρεάζουν ασθένειες στα νεφρά ή και στο συκώτι. Από την άλλη σε αρκετούς ασθενείς που αρρωσταίνουν σε καρκίνο μπορεί οι δείκτες να είναι κανονικοί, γιατί κάποια καρκινικά κύτταρα δεν απελευθερώνουν στο κυκλοφοριακό τις δημιουργημένες ουσίες.

Ο χαρακτηρισμός των δεικτών χρησιμοποιείται στην διάγνωση μεταξύ άλλων για καρκίνο στον προστάτη, των όρχεων και ωοθηκών. Εκτελούνται από όλες τις ογκολογικές κλινικές.

Τις εξετάσεις συστήνεται να τις κάνουν κυρίως ηλικιωμένοι που υποφέρουν από προστάτη, ή γυναίκες πού έχουν κάνει αποβολή τεχνητά ή φυσικά, επειδή μπορούν να είναι ευάλωτες στην τροφοβλαστική νόσο της κύησης - χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα του δείκτη HCG.

Ο χαρακτηρισμός των δεικτών είναι μία από τις εξετάσεις που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν, κατά την διάρκεια, και μετά το τέλος της θεραπείας.