Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Συμβουλές  »  Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Συμβουλές       
Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι η βάση για αρκετές θεραπείες και είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλά καλλυντικά. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό οξύ δεν είναι... οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης ( γλυκοζαμινοπρωτείνη ), έχοντας την μορφή παχύρευστης γέλης ( gel ). Στην πραγματικότητα αυτή η ουσία δεν είναι οξύ. Δεν μειώνει όμως αυτό την σημασία του. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα βασικά συστατικά των οστών και της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ επιταχύνει την ανάπλαση και επούλωση του δέρματος.

 

Ποιές λειτουργίες έχει

Το υαλουρονικό οξύ που βρίσκεται στην επιδερμίδα συνδέει το νερό ( τα σωματίδια του συνδέουν μέχρι και 250 σωματίδια του νερού ). Είναι αυτό τόσο σημαντικό γιατί το σώμα του ανθρώπου είναι κατά βάση νερό. περίπου ¾ ολόκληρης της μάζας. Αυτή η δημοφιλής γλυκοζαμινοπρωτείνη, διατηρεί την σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Με το πέρασμα των χρόνων η ποσότητα αυτής της ουσίας ελαττώνεται. Οδηγούμαστε έτσι στην μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Σαν φυσικό επακόλουθο έχουμε την εμφάνιση λείων ρυτίδων όπου εξελίσσονται σε βαθιές πτυχές. Άρα η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας έχει μεγάλη σχέση με την έλλειψη του υαλουρονικού οξύ.

Αξίζει να δώσουμε προσοχή στο ότι αυτή η φυσική ουσία σε μορφή gel δεν έχει μόνο επιρροή στην εμφάνιση της ανθρώπινης επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ ευθύνεται επίσης και για την ύγρανση των αρθρώσεων όπως και για την προστασία των κυττάρων τους.

 

Το υαλουρονικό οξύ που περιέχεται στα καλλυντικά ( κρέμες gel ) έχουν μοναδική δραστηριότητα ενυδάτωσης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η ουσία αυτή είναι εντελώς ακίνδυνη ακόμη και για άτομα με αλλεργικά προβλήματα.

 

Ετικέτες: