Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Ασθένειες  »  Το άσθμα - και πώς να το ελέγξουμε

Το άσθμα - και πώς να το ελέγξουμε

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Ασθένειες       
Το άσθμα -  και πώς να το ελέγξουμε

Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δύσπνοια. Χαρακτηρίζεται από μια ευαισθησία των βρόγχων, που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας, αίσθησης βάρους στο στήθος και βήχα. Είναι μία λεγόμενη ψυχοσωματική ασθένεια.

 Αιτίες

Το άσθμα προέρχεται από επιρροές κυρίως του γύρω μας περιβάλλοντος. Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη μόλυνση όπως και στις συχνές αλλαγές τρόπου ζωής όπου μας φέρνει σε επαφή με ουσίες ξένες για τον οργανισμό μας. Όλες αυτές οι ουσίες επιδρούν στην βλεννογόνο στο αναπνευστικό μας σύστημα , όπου αρχίζει με την πάροδο του χρόνου να αντιδρά σπασμωδικά λόγω της απόφραξης των βρόγχων.

Μια από τις βασικές αιτίες μπορεί να η αλλεργία. Η ουσία που μπορεί να προκαλεί στον οργανισμό ερεθισμό μπορεί να είναι π.χ. η γύρη από τα ανθισμένα λουλούδια. Την άνοιξη την περίοδο της άνθησης, τα μόρια της γύρης εισέρχονται μέσω της αναπνοής στο αναπνευστικό μας σύστημα. Έτσι ερεθίζεται η βλεννογόνος. Κάποια στιγμή η αντίδραση είναι τόσο απότομη στους βρόγχους που μπορεί να εκδηλωθεί ως δύσπνοια.

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα άσθματος είναι ο βήχας ή η δύσπνοια κατά την διάρκεια του πρωινού ή την νύχτα. Μεταξύ των κρίσεων οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρατηρούν κάποιες ενδείξεις. Η δύσπνοια και ο βήχας περνούν είτε από μόνα τους είτε με θεραπεία, ( συχνά με χρήση φαρμάκου, βρογχοδιασταλτικού ). Σε μερικούς ασθενείς το μόνο σύμπτωμα του άσθματος είναι ενοχλητικός βήχας μιλάμε τότε για βρογχικό άσθμα.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • βήχας

  • συρίττουσα αναπνοή ("βράσιμο")

  • δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)

  • συσφιγκτικό αίσθημα στο θώρακα

Η επανάληψη και η δύναμη της δύσπνοιας εξαρτάται από το επίπεδο του ελέγχου της ασθένειας. Εάν το άσθμα δεν είναι ελεγχόμενο, μπορεί να εμφανισθεί και δύο φορές την εβδομάδα. Δυσκολεύει την καθημερινή μας ζωή και εργασία. Μπορούν να προκληθούν επιπλοκές και να απαιτηθεί νοσηλεία.

Για το άσθμα είναι σημαντικό να προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό που το προκαλεί. Γι αυτό και συστήνεται η αποφυγή κουρτινών, χαλιών γιατί μαζεύουν σκόνη, το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή απορρυπαντικών για πλύσιμο με άρωμα, διακριτική χρήση αρωμάτων, αποφυγή παραμονής σε χώρους με έντονη υγρασία που παρουσιάζονται και μύκητες, αποφυγή συγκατοίκησης με κατοικίδια ζώα όπως γάτες ή ινδικά χοιρίδια γιατί το τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσει επίθεση δύσπνοιας.