Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Τουρμέρικ για την υγεία μας!

Τουρμέρικ για την υγεία μας!

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Τουρμέρικ για την υγεία μας!

Ένα άρθρο που καταδεικνύει την αξία του Τουρμέρικ ή αλλιώς κουρκουμά για την υγεία μας αναλύοντας τις ιδιότητές του και τη δυνατότητα που έχει να επηρεάζει θετικά τους επιγενετικούς μηχανισμούς ασκώντας αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση σε επίπεδο γονιδίων.

Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι παρότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο,

η βιταμίνη D είναι ότι πιο κοντινό έχει να επιδείξει η επιστήμη στο «μαγικό χάπι» ή την πανάκεια. Αν υπάρχει κάποιο φυσικό συστατικό που μπορεί να πλησιάσει τη σπουδαιότητα αυτής της βιταμίνης (πέρα από τη βιταμίνη C) για την υγεία μας, αυτό είναι το τουρμέρικ ή κουρκουμάς (Curcuma Longa).

Πάνω από 1.580 δημοσιευμένες μελέτες που αφορούν σε 613 διαφορετικά νοσήματα, τεκμηριώνουν τη σημασία που έχει αυτή η εκπληκτική φυσική ουσία για την υγεία μας. Μπορείτε ενδεικτικά να δείτε τον αριθμό δημοσιευμένων μελετών για μερικές μόνο από αυτές τις καταστάσεις λίγο παρακάτω.

Ξέρουμε ότι τα δραστικά συστατικά του κουρκουμά είναι μία ομάδα μορίων που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Πρόκειται για πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολών(ουσίες όπως αυτές που περιέχονται στο πράσινο τσάι, στα κεράσια, στο κρεμμύδι κ.ά.).

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα συγκεκριμένα φυσικά μόρια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και έχουν δείξει ότι μπορούν να αναστείλουν την καρκινογένεση και να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνουν και την τοξικότητα από τους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες.


 

Ιδιότητες και Απορρόφηση

Το γνωστό μπαχαρικό κάρυ που φτιάχνεται από τον κουρκουμά περιέχει μικρές ποσότητες κουρκουμίνης, ενώ η καθαρή σκόνη κουρκουμίνης περιέχει κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3.14%.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμένων μελετών αφορούν εκχυλίσματα κουρκουμινοειδών υψηλής συγκέντρωσης (95%) και θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη μορφή για να αυξήσει τα οφέλη από το τουρμέρικ.

Παρόλα αυτά όμως ακόμη και τα εκχυλίσματα που περιέχουν αμιγώς κουρκουμινοειδή φαίνεται ότι και αυτά απορροφώνται σε πολύ μικρό βαθμό στη συστηματική αιματική κυκλοφορία. Είναι, βέβαια, αποτελεσματικά σε νοσήματα που αφορούν τον εντερικό βλεννογόνο, γιατί ασκούν την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους άμεσα στα εντερικά κύτταρα. Χρειάζεται όμως να τα λάβει κανείς σε πολύ μεγάλες δόσεις για να επιτύχει ικανοποιητική απορρόφηση στην αιματική κυκλοφορία.

Πηγή