Είσαι εδώ: Υγεία και ομορφιά  »  Εξετάσεις  »  Υποχρεωτικός εμβολιασμός - για τι και πότε;

Υποχρεωτικός εμβολιασμός - για τι και πότε;

Δημοσιεύθηκε ανά κατηγορία Εξετάσεις       
Υποχρεωτικός εμβολιασμός - για τι και πότε;

Οι εμβολιασμοί που είναι υποχρεωτικοί, χρηματοδοτούνται από το ανάλογο Ταμείο Υγείας. Είναι μέχρι και σήμερα καθήκον του κάθε γονέα να γνωρίζει τις ανάλογες ημερομηνίες υποχρεωτικού εμβολιασμού. Για τι και πότε χρειάζεται να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;

Οι μαζικοί εμβολιασμοί βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών και είναι υποχρεωτικοί μέχρι και σε ασθενείς των 19 ετών. Μερικοί από αυτοί εκτελούνται μόνο μία φορά άλλοι χρειάζεται να επαναληφθούν μετά από κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα.

• Το πρώτο εμβόλιο που θα λάβει το παιδί, είναι ένα εμβόλιο κατά των ιογενών

Ηπατίτιδας Β (HBV), το οποίο χορηγείται έως και 24 ώρες μετά τη γέννηση.

Οι επόμενοι εμβολιασμοί είναι κατά σειρά εκτέλεσης :

• 2ο μήνα της ζωής, που κυμαίνεται από 7 έως 8 εβδομάδες - η δεύτερη δόση της ηπατίτιδας Β και επιπλέον, η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του τετάνου, κοκκύτη, διφθερίτιδας και αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β (Hib).

• 3 - 4 μηνών - η δεύτερη δόση του τετάνου, κοκκύτη, διφθερίτιδας και εμβολίων Hib, καθώς και το πρώτο κατά της πολιομυελίτιδας.

• 5 με 6 μήνα - το τρίτο εμβόλιο κατά του τετάνου, του κοκκύτη, της διφθερίτιδας.

• 7ο μήνα της ζωής - η τρίτη δόση της ηπατίτιδας Β

• 13ος - 14ος μήνας - η πρώτη δόση της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας.

• 16ος - 17ος μήνας - η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον τέτανο, τον κοκκύτη και της διφθερίτιδας.

• Στο έκτο έτος της ζωής επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός κατά του τετάνου, κοκκύτη, της διφθερίτιδας και της πολιομυελίτιδας, (χαρακτηρίζονται έτσι ως αναμνηστική δόση).

Όταν ένα παιδί είναι 10 ετών δίνεται αναμνηστική δόση κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Σε ηλικία 14 ετών, λαμβάνει το ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό κατά του τετάνου, του κοκκύτη και της διφθερίτιδας, και μετά την ολοκλήρωση των 19 ετών το τρίτο αναμνηστικό.

Για να συνοψίσουμε, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό περιλαμβάνονται: η ηπατίτιδα Β, Hib, παρωτίτιδα, ερυθρά, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, τέτανος , διφθερίτιδα και κοκκύτης.

Εκτός από αυτά, το παιδί μπορεί να εμβολιαστεί κατά το συνιστώμενο προστατευτικό:

του πνευμονιοκόκκου, μηνιγγιτιδόκοκκου, ανεμοβλογιάς, της γρίπης, του ροταϊού, φλεγμονή ΚΝΣ εγκεφάλου και της ηπατίτιδας Α . Οι εμβολιασμοί αυτοί προτείνονται και σε αντίθεση με τους υποχρεωτικούς δεν είναι δωρεάν. Το κάθε κατάλληλο εμβόλιο μπορούμε να αγοράσουμε μόνοι μας από κάποιο φαρμακείο ή να το πληρώσουμε στο σημείο του εμβολιασμού. Ο συνιστώμενος εμβολιασμός εξαρτάται από την απόφασή μας, αν θα θέλουμε να τον εκτελέσουμε , αλλά η παράλειψη των υποχρεωτικών εμβολιασμών τιμωρείται με πρόστιμο. Αλλά το σημαντικό είναι οι συνέπειες για την προσωπική και δημόσια υγεία.